Vikta blad (2022)

(English translation to come)

Vikta blad är ett arbete som består av sex bilder. Bilderna visar former och strukturer i papper, textil, grenar eller fjädrar, och utgör reseminnen kopplade till specifika platser. Jag vill undersöka hermetiska aspekter av bilder, som gör motiven betydelsebärande på andra sätt än genom vad det visar eller avbildar. Skala, abstraktion, material och strukturer, såväl som färgskala och spel mellan mörker och ljus, blir viktiga element vid sidan av symboliska och associativa möjligheter. Är bilderna en hyllning till pappret och andra sköra material, en hyllning till handgjorda föremål? Eller finns det andra betydelser här, som att den svarta svanen blivit en symbol för Coronapandemin? Några bilder är närbilder tagna genom glas, i museers och butikers skyltfönster. Reflektionerna i glaset blir en del av bildens element, och bidrar till en känsla av motiven som “lånade”. För mig öppnar det här frågor om blick och betraktande, om avbildning och upphovsmanskap.

I flera tidigare filmer har jag skildrat samlingar av handgjorda föremål, och reflekterat över arkivets potential i samtiden och framtiden, liksom det skifte mellan analogt och digitalt som vi ser. Det här arbetet utgör ett efterlängtat tillfälle att undersöka de mellanrum, glapp och överlappande teman som finns i mina tidigare filmer och arbeten.

Seriens sex bilder är pigmentutskrifter på (akvarell)papper. Tre av dem planerar jag nu att göra som målningar i större skala, färdiga under hösten 2023. Nyligen har bildserien också tagit mig vidare in i arbetet med ett nytt videoverk, som spinner vidare på en av bilderna och planeras att bli färdigt under hösten 2023.